Kan 30% ureum verwerkt worden in een crèmebasis zonder dat de bereiding schift?

De klassieke TMF formules beperken zich tot 10%. Echter is het verwerken van hogere concentraties mogelijk. Belangrijk hierbij is dat de ureum zo fijn mogelijk gemalen wordt. Om schiften te voorkomen kan een kleine hoeveelheid polysorbaat toegevoegd worden.

Volgende formule (voor 100 g) kan tot 30% ureum verwerken:
– Ureum 30 g
– Water gezuiverd 30 g
– Sorbitansesquioleaat 6 g
– Vaseline 30 g
– Cetylalcohol 4 g

Bereidingswijze: Tarreer een bekerglas met spatel. Weeg de verschillende bestanddelen afzonderlijk af. Smelt in het getarreerd bekerglas 30 g vaseline met 4 g cetylalcohol en 6 g Arlacel. Kook in een beker 30 g water. Los hierin, wanneer de temperatuur van het gezuiverd water ongeveer 45°C bedraagt, 30 g ureum op met behulp van een magnetische roerder. De waterfase emulgeren met de gesmolten vetfase dat op dezelfde temperatuur is gebracht. Blijf mengen tot een crèmeachtige massa verkregen wordt. Eventueel 0,1 % sorbinezuur, berekend op de waterfase, toevoegen. Vul het verdampte water aan; houd hierbij rekening met de tarra. Homogeniseer.

Het FNA heeft ook een watervrije zalf die 40% ureum kan verwerken. De formule luidt als volgt:
– Ureum 40 g
– Wolvet 20 g
– Witte vaseline 40 g

Bereidingswijze: Fijnwrijven van de benodigde hoeveelheid ureum. Mengen onder licht verwarmen van wolvet en witte vaseline. Dispergeren van ureum in het warme vetmengsel. Verder dispergeren van de ureum door de massa door een zalfmolen te halen. Mengen van de massa.
De grondstof ureum is kristallijn, en moet daarom vooraf zorgvuldig worden fijngewreven in een ruwe mortier. Wordt hier onvoldoende aandacht aan besteed, dan kunnen er grovere kristallen achterblijven. Ook bij goed fijnwrijven ontstaat door het hoge gehalte aan ureum in eerste instantie een korrelige zalf. Om een goede deeltjesgroottte van de ureum te verkrijgen (ongeveer 50 micrometer), is het noodzakelijk om de zalf één of zo nodig meerdere malen door de zalfmolen te halen.

De Fagron Advanced Derma basis Versatile Rich kan tot 40% ureum verwerken met een houdbaarheid van 60 dagen.

Type: Bereidingsvraag
Grondstof: Ureum
CNK: 0252205, 0252213, 0252221, en 4120887