Moet tretinoine in de koelkast bewaard worden?

De correcte manier van bewaren kan u terugvinden op het etiket van de grondstof. Indien er geen vermelding wordt gegeven van koelkasttemperaturen, kan de grondstof op kamertemperatuur (15-25 °C) bewaard worden. Indien u alsnog twijfelt, gelieve CNK, grondstof en batch te benoemen via mail en door te sturen naar info@fagron.be. U zal via deze weg verder geholpen worden.

In de farmacopee (en bijgevolg ook op het etiket) staat ook dat het product “onder inert gas” moet bewaard worden. De vermelding “onder inert gas” betekent vnl. dat de grondstof bij productie wordt afgevuld onder inert gas (stikstofgas). Aangezien dit in de apotheekruimte niet haalbaar is, is het belangrijk om in de plaats daarvan volgende richtlijnen in acht te nemen:
Sluit het potje zo snel mogelijk na gebruik: op deze manier blijft er voldoende stikstofgas aanwezig.
Bewaar het potje zo koel mogelijk (hoeft niet noodzakelijk in de koelkast): gassen worden nl. beweeglijker bij hogere temperaturen.
Ongeopend hoeft tretinoïne dus niet in de koelkast te worden bewaard, van zodra geopend is een koele berging (of koelkast) aangewezen.

Type: Informatief
Grondstof: Tretinoine
CNK: 0251686 en 4120879