Wat is het verschil tussen meidoorn vloeibaar extract en meidoorn tinctuur?

Over het algemeen is een vloeibaar extract een aftreksel van plantenmateriaal in een mengsel van water en ethanol, waarbij nadien het alcoholpercentage verlaagd wordt.
Een tinctuur is een aftreksel van plantenmateriaal waarbij het alcoholpercentage hoger ligt (normaal 40-60%) dan in vergelijking met een vloeibaar extract.

Specifiek voor Meidoorn Tinctuur en Meidoorn Vloeibaar Extract kunnen de specificaties teruggevonden worden op het analysecertificaat. Het analysecertificaat van elke batch kan u terugvinden op fagron.be bij de betreffende grondstof of op https://fagron.com/documents/?type=coa&s= “.

Ook qua dosering is er bijgevolg een verschil. In het Fytotherapeutisch Compendium, samengesteld door Apr. J. Van Hellemont en uitgegeven door de Wetenschappelijke Dienst van APB, staat het volgende vermeld:

Meidoorn tinctuur (Codex Français IX): 20 druppels, 2 tot 3 maal per dag
Meidoorn vloeibaar extract (Codex Français IX): 0,5 tot 2g per dag; 10 druppels, 2 tot 3 maal per dag; onderhoudstherapie bij of ter preventie van hartklachten. Tijdens interdigitalisperiode: 3 tot 5 druppels, 4 tot 5 maal per dag. Bij hypertensie: 3 maal per dag 60 druppels tot zelfs 3 maal per dag 120 druppels, gedurende 2 weken.

Type: Informatief
Grondstof: Meidoorn Vloeibaar Extract
CNK: 0434373