Hoe kan de omrekening gebeuren van een dosering van Blaaswier Poeder naar Blaaswier Droog Extract en omgekeerd?

Poeders en extracten verschillen van elkaar door het verschil in concentratie actief bestanddeel en het fabricageproces. Om de omrekening correct te bepalen, moet de verhouding tussen de gehaltes actief bestanddeel in beide producten gekend zijn.

In het assortiment van Fagron zijn er zowel droogextracten als gestandaardiseerde droogextracten beschikbaar.
De droogextracten worden volgens een farmacopee getest. Indien de gehaltebepaling hierin is opgenomen, kan het gehalte aan actief bestanddeel terug gevonden worden op het analysecertificaat.
Bij gestandaardiseerde droogextracten zal er een exact gehalte aan actief bestanddeel bepaald worden.
Bij niet-gestandaardiseerde droogextracten zal er binnen een bepaalde range getest worden. Er zal een minimum- en maximumgehalte terug te vinden zijn op het analysecertificaat.

Voor de plantenpoeders zijn er eveneens certificaten beschikbaar. Deze certificaten volgen de richtlijnen voor food producten. Hierdoor is er geen (exact) gehalte aan actief bestanddeel terug te vinden op deze documenten. In sommige gevallen beschikt de leverancier wel over deze informatie en kan dit bij hen opgevraagd worden. Voor het opvragen van deze informatie kunt u steeds terecht bij de klantendienst van Fagron met extra vermelding van het specifieke lotnummer van het betreffende product. Indien deze informatie niet beschikbaar is, maar als u toch een volledige analyse wenst, dan kan dit mits een toeslag.

Er kan besloten worden dat het niet altijd mogelijk is om een omrekening te maken zonder bijkomende analysekosten. Er wordt aangeraden om contact op te nemen met de behandelende arts en de gebruikelijke en maximale dosering na te gaan van de poeders en respectievelijke extracten. Indien u meer informatie wenst met betrekking tot de gebruikelijke doseringen kunt u ook steeds terecht bij de klantendienst van Fagron.

In het Fytotherapeutisch Compendium, samengesteld door Apr. J. Van Hellemont en uitgegeven door de Wetenschappelijke Dienst van APB, staat het volgende vermeld met betrekking tot de gebruikelijke dosering van fucus:

Fucus (thallus) pulvis: 1 to 2g, 2 tot 3 maal per dag, in ouwels of gelules.
Fucus extractum siccum: 1 tot 2g per dag.

Toxiciteit en nevenwerkingen:

Het gebruik van fucus is veilig.
Overgevoeligheidsreacties aan jodium kunnen optreden en het gebruik door hyperthyroidiepatiënten is verboden.

Type: Informatief
Grondstof: Blaaswier Poeder
Gerelateerd aan: Blaaswier Droog Extract
CNK: 0219873, 0219881, en 0219907