Is ammonium bicarbonate hetzelfde als alkali?

Klopt, maar er zou eventueel ook gebruik gemaakt kunnen worden van natriumbicarbonaat.

Een werkende stof, ook wel amoniumbicarbonaat genoemd. Hiervoor in de plaats kun je eventueel ook natriumbicarbonaat (of zuiveringszout) gebruiken. Deze laatste is verkrijgbaar onder andere bij de drogist of de apotheek, maar momenteel ook in de groene of biologische winkels en bij de bakwinkels. Alkali heeft een typische ammoniakgeur die wordt veroorzaakt door de gasontwikkeling in het deeg. Een koekje krijgt hierdoor ook een wat grovere structuur. De stof verdampt tijdens het bakproces. Het is wel aan te raden om koekjes waarbij je alkali gebruikt na het bakken gelijk op een rooster te leggen, zodat ze volledig kunnen uitdampen. Alkali wordt gelijk met bloem toegevoegd aan het deeg. Bij kleine hoeveelheden deeg is een mespuntje hiervan al genoeg. Gebruik bij grotere hoeveelheden ongeveer 1,2%. Dat geeft het beste resultaat.

Be the first to write a review
Een reactie achterlaten